Å mestre din og andres emosjonelle energi er viktig fordi det kan ellers koste mye tid, fokus, og energi som istedet kan bli brukt for å lykkes. Her får du praktiske tips på hva du kan gjøre.
Følelser driver oss og kan være gull verdt
Følelser er menneskets primære drivkraft for å være innovativ, drive endringer, og gjennomføre strategiske mål. Frustrasjon, ja til og med latskap, kan være en fantastisk kilde til å bli kreativ og finne bra løsninger. Oppvaskmaskinen er sannsynligvis et sånt eksempel. Så når en kunde eller en medarbeider er irritert eller frustrert kan det være en fantastisk mulighet. Ignorere ikke vanskelige følelser bare for at det er slitsomt. De kan være gull verdt.
Følelser kan også være en kilde til 'spilt krutt'
Når misforståelsene og maktkampene blir mange og er unødvendige tar de energi og resulterer i destruktiv frustrasjon. Det ødelegger samhandling/ innovasjon/ fremdrift. Så ta tak lenge før det blir sånn.
Styrk fokus og pågangsmot ved å stille 3 spørsmål:
1. 'Hva vil jeg OPPNÅ?' hjelper deg å fokusere på det som er aller viktigst. I en konfliktsituasjon, er det å bevare relasjonen som er viktigst? Er det å vinne? Er det å finne en vinn-vinn-løsning? Ta deg bryet med å finne ut hva du vil oppnå. Tenk, og kjenne etter. Bruk litt tid på det. Still spørsmålet 'hva vil jeg oppnå?' - og lytt!
2. 'HVORFOR vil jeg det?' hjelper deg å finne motivasjonen og kan gi deg tyngden du trenger for å få gehør hos deg selv og andre.
Er det fordi du synes det er rettferdig? Fordi det gir mening - hvorfor gir det mening? Fordi det reduserer/øker noe? Fordi det er i samklang med dine indre verdier? Fordi konsekvensene er for store dersom dette fortsetter?
3. 'HVA skal til?' hjelper deg å begynne tenke på løsninger.
Hva skal til for å komme igang? Hva skal til for å ta det første skrittet? Hva skal til for å komme videre? Hva skal til for å (sett inn hva du vil oppnå)?
En annen viktig del av selvledelse er innhentingskraft.
Led deg selv gjennom situasjoner (spesielt de som preges av motstand, konflikter, irritasjon, skuffelser…), så de tar kortest mulig tid og tar minst mulig energi å komme gjennom. En kjempeviktig ferdighet for ledere.
Hvor dypt havner du? Hvor lang tid trenger du for å hente deg inn? Hvor mye energi og fokus bruker du på å få tilbake pågangsmot og at du er i balanse?
Eksempel på situasjoner (og følelser) som lett kan oppstå:
- En kollega blir sint på deg i et møte fordi du utilsiktet trampet over vedkommendes mandat (du blir lei deg og usikker)
- En medarbeider leverer ikke for tredje gang på kort tid og du må jobbe hele helgen (du blir irritert og usikker på hvordan ta det opp)
- Du blir skuffet på deg selv for at du glemte å ta med et aspekt i en viktig presentasjon (du plager deg selv og får det ikke ur hodet)
- Flere kommer gjentatte ganger for seint til møtene dine og er uengasjerte i diskusjonene (du blir oppgitt og kjenner deg alene)
- Du fikk ikke lønnsøkningen selv om du har levert bra og hadde en tydelig forventning (du blir skuffet og uengasjert)
- Prosjektet du er ansvarlig for er forsinket og folk samarbeider ikke bra (du blir fortvilet, bekymret, og usikker på hva du skal gjøre)
- En kollega tar og får æren for noe du har jobbet med lenge (du blir skuffet og lei deg - kanskje til og med sint)
- Beslutninger og prosesser stopper opp i matriseorganisasjonen fordi det er interessekonflikter, du har ikke nok autoritet, og får ikke folk med (du blir frustrert, demotivert, og usikker på hva gjøre)
Jo raskere du klarer å komme deg gjennom disse emosjonelle opp- og nedturene og hente deg inn, jo mindre tid og energi sløser du. Tid og energi du i stedet kan bruke for å finne løsninger. Jo mer energi du har i utgangspunktet, jo lettere er det for deg å komme deg gjennom.
«La ikke småsaker forstyrre din sinnsro.
Livet er alt for verdifullt for at man skal ofre det
på ting som uviktige og forgjengelige»
- Grenville Kleiser
Tips på hva du kan gjøre for å styrke din emosjonelle kraft:
«En viktig lederoppgave er å fungere som en tilrettelegger for medarbeideres følelser»
- Berit Sund, førsteamanuensis NHH
Nå har du fått mange tips på hva du kan gjøre for å styrke din viktigste drivkraft for å lykkes i 2019. Hva har du lyst å prøve ut?
Godt nytt år!
Efwa
PS. Du er alltid velkommen å kontakte meg på 47 25 22 64.
Iblant er det lettere å komme seg gjennom krevende situasjoner sammen med en nøytral sparring-partner/coach. Jeg kan hjelpe deg.