Ignorerer du din sterkeste drivkraft for å lykkes i 2019?

Som leder havner du daglig i krevende situasjoner. Ofte er mange følelser i sving.

Å mestre din og andres emosjonelle energi er viktig fordi det kan ellers koste mye tid, fokus, og energi som istedet kan bli brukt for å lykkes. Her får du praktiske tips på hva du kan gjøre.


Følelser driver oss og kan være gull verdt
Følelser er menneskets primære drivkraft for å være innovativ, drive endringer, og gjennomføre strategiske mål. Frustrasjon, ja til og med latskap, kan være en fantastisk kilde til å bli kreativ og finne bra løsninger. Oppvaskmaskinen er sannsynligvis et sånt eksempel. Så når en kunde eller en medarbeider er irritert eller frustrert kan det være en fantastisk mulighet. Ignorere ikke vanskelige følelser bare for at det er slitsomt. De kan være gull verdt. 

Følelser kan også være en kilde til 'spilt krutt'
Når misforståelsene og maktkampene blir mange og er unødvendige tar de energi og resulterer i destruktiv frustrasjon. Det ødelegger samhandling/ innovasjon/ fremdrift. Så ta tak lenge før det blir sånn.

Styrk fokus og pågangsmot ved å stille 3 spørsmål:

  1. Hva vil jeg OPPNÅ?
  2. HVORFOR?
  3. HVA skal til?

1. 'Hva vil jeg OPPNÅ?' hjelper deg å fokusere på det som er aller viktigst. I en konfliktsituasjon, er det å bevare relasjonen som er viktigst? Er det å vinne? Er det å finne en vinn-vinn-løsning? Ta deg bryet med å finne ut hva du vil oppnå. Tenk, og kjenne etter. Bruk litt tid på det. Still spørsmålet 'hva vil jeg oppnå?' - og lytt!

2. 'HVORFOR vil jeg det?' hjelper deg å finne motivasjonen og kan gi deg tyngden du trenger for å få gehør hos deg selv og andre.
Er det fordi du synes det er rettferdig? Fordi det gir mening - hvorfor gir det mening? Fordi det reduserer/øker noe? Fordi det er i samklang med dine indre verdier? Fordi konsekvensene er for store dersom dette fortsetter? 

3. 'HVA skal til?' hjelper deg å begynne tenke på løsninger.
Hva skal til for å komme igang? Hva skal til for å ta det første skrittet? Hva skal til for å komme videre? Hva skal til for å (sett inn hva du vil oppnå)?

En annen viktig del av selvledelse er innhentingskraft. 
Led deg selv gjennom situasjoner (spesielt de som preges av motstand, konflikter, irritasjon, skuffelser…), så de tar kortest mulig tid og tar minst mulig energi å komme gjennom. En kjempeviktig ferdighet for ledere.

Hvor dypt havner du? Hvor lang tid trenger du for å hente deg inn? Hvor mye energi og fokus bruker du på å få tilbake pågangsmot og at du er i balanse?

Eksempel på situasjoner (og følelser) som lett kan oppstå:

- En kollega blir sint på deg i et møte fordi du utilsiktet trampet over vedkommendes mandat (du blir lei deg og usikker)
- En medarbeider leverer ikke for tredje gang på kort tid og du må jobbe hele helgen (du blir irritert og usikker på hvordan ta det opp)
- Du blir skuffet på deg selv for at du glemte å ta med et aspekt i en viktig presentasjon (du plager deg selv og får det ikke ur hodet)

- Flere kommer gjentatte ganger for seint til møtene dine og er uengasjerte i diskusjonene (du blir oppgitt og kjenner deg alene)
- Du fikk ikke lønnsøkningen selv om du har levert bra og hadde en tydelig forventning (du blir skuffet og uengasjert)
- Prosjektet du er ansvarlig for er forsinket og folk samarbeider ikke bra (du blir fortvilet, bekymret, og usikker på hva du skal gjøre)

- En kollega tar og får æren for noe du har jobbet med lenge (du blir skuffet og lei deg - kanskje til og med sint)
- Beslutninger og prosesser stopper opp i matriseorganisasjonen fordi det er interessekonflikter, du har ikke nok autoritet, og får ikke folk med (du blir frustrert, demotivert, og usikker på hva gjøre)

Jo raskere du klarer å komme deg gjennom disse emosjonelle opp- og nedturene og hente deg inn, jo mindre tid og energi sløser du. Tid og energi du i stedet kan bruke for å finne løsninger. Jo mer energi du har i utgangspunktet, jo lettere er det for deg å komme deg gjennom. 

«La ikke småsaker forstyrre din sinnsro.
Livet er alt for verdifullt for at man skal ofre det
på ting som uviktige og forgjengelige»
- Grenville Kleiser

Tips på hva du kan gjøre for å styrke din emosjonelle kraft:

  • Finn og snu mønsteret.
    Dersom du gjentatte ganger kjenner deg irritert eller frustrert prøv å se hva mønstret er. Spør deg selv ‘I hvilke situasjoner og med hvilke personer mister jeg energi?’. Bevisstgjøring er viktig.  Ta kontroll og få tilbake energien din. Bli enig med deg selv hva du vil gjøre. Still de 3 spørsmålene du nettopp lærte.

  • Hvis du kjenner deg sint eller skuffet på noen kan det iblant være fordi du egentlig er sint eller skuffet over deg selv. Si at noen sier dumme, nedlatende ting til deg, for eksempel ‘du skulle ha gjort xxx’ og at dette skjedde for flere år siden. Vedkommende fortsetter å mase om det selv om det ikke går å endre på hva som skjedde. Du lytter og ergrer deg. Tenker kanskje at vedkommende er en idiot og burde legge det bak seg. Men du sier ingenting. Hvem er du egentlig mest sint på?

    Min påstand er at du er mest sint på deg selv fordi du ikke setter grenser for hvordan andre får lov til å behandle deg. Iblant kan det være veldig viktig å sette sånne grenser. Iblant er det smartest å la det passere. Velg dine kamper. Bli enig med deg selv – det er den viktigste kampen. Si nå at dette tar mye energi fra deg. Vi later som at det er din leder som rakker ned på deg. Spør deg:

    - ‘Hva kan konsekvensene bli dersom jeg setter grenser og sier fra?’ Hva er din største frykt? Det er i regel frykt som holder oss tilbake fra å agere. Hva er det verste som kan skje? Kanskje du er redd for å miste jobben? Tenk på ‘hvor lett er det for meg å få en ny jobb?’. Hvis svaret er ‘lett’ så går du styrket inn i diskusjonen når du tar opp utfordringen. Du kan for eksempel si (på en rolig måte) at ‘Jeg opplever ofte at du fortsatt klandrer meg for ting som har skjedd og vi ikke kan gjøre noe med. Jeg vil at du slutter med det fordi det hjelper oss ikke videre – det bare demotiverer meg’. Så er du stille og venter. Bare vær rolig. Det kan oppleves flaut å ikke si noe. Men det er viktig at du bare rolig venter. Vis at du ikke er sint og at du bare vil ha en vennlig, konstrukt samtale.

    Det gir en utrolig god selvfølelse å sette grenser. Noen gjør det med letthet. Andre synes det er vanskelig. Tenk også på det i samtaler med dine medarbeidere.

«En viktig lederoppgave er å fungere som en tilrettelegger for medarbeideres følelser»
- Berit Sund, førsteamanuensis NHH 

  • Ledere kanaliserer energien
    Sinte, irriterte mennesker har energi. Det er mye bedre en apati og at folk har sluttet å bry seg. Så når noen er sint, si takk for at du er engasjert, og prøv å kanalisere energien. Still åpne spørsmål for å forstå hva som skjer og ligger bak. Kanskje du har gått glipp av noe. Tør å være nysgjerrig. Spør hva som er viktigst for den andre. Fortell hva som er viktigst for deg. Finn en løsning begge kan leve med. Det fungerer ikke alltid, men ofte, og er verdt et forsøk. Og bruk gjerne de tre spørsmålene OPPNÅ HVA?, HVORFOR?, HVA SKAL TIL? for å samle dere rundt en plan.

    Interessant forskning fra Berit Sund, NHH, viser at det er en viktig oppgave for ledere å legge til rette for medarbeideres følelser. Du vil sikkert at dine medarbeidere skal være motiverte og engasjerte. Som leder kan du påvirke det i veldig stor grad. Det er ganske innlysende, men lett å glemme. 

Nå har du fått mange tips på hva du kan gjøre for å styrke din viktigste drivkraft for å lykkes i 2019. Hva har du lyst å prøve ut? 

Godt nytt år!
Efwa
PS. Du er alltid velkommen å kontakte meg på 47 25 22 64.
Iblant er det lettere å komme seg gjennom krevende situasjoner sammen med en nøytral sparring-partner/coach. Jeg kan hjelpe deg.

Close

Book et uforpliktende møte med Efwa for å drøfte deres situasjon