Hvordan skille oss fra roboter? Tanker om 2.0 lederutvikling..

Skrevet av Efwa Hagström, 10. desember 2017

Nyskapende. Samhandlende. Smart tenkende. Er det ferdigheter ledere trenger for å skille oss fra roboter og skape verdier? Du svarte 'ja'? Hva med løsningsorientert og god på å lede endringer? Ja igjen?

Da er du enig med World Economic Forum. Og 'soft skills' anses viktigere enn teknologiske ferdigheter for å gjennomføre digitale transformasjoner (Deloitte, 2016). 

Så, hvor effektivt trenes ledere i slike 'soft skills', eller i lederferdigheter generelt?

I følge studier globalt er svaret nedslående. Hvorfor?
Tradisjonell ledertrening (kurs) har generelt lav ROI - siden årtiender! I tillegg er 'soft skills' mer krevende å trene enn 'hard skills' (faglig kompetanse). Og kanskje det til nå ikke har vært så trendy og har blitt nedprioritert?

Det virker allikevel smart å brette opp ermene og trene opp 'soft skillsa'. Men, vent nå litt. Kan du gjøre det på en mer effektiv måte - siden:  

  • 70-80% av hva du lærer blir glemt innen 24 timer uten repetisjon
  • Uten repetisjon og implementering faller du tilbake til tidligere vaner innen 2-3 dager
  • Fokus i tradisjonelle kurs er primært på å formidle statisk innhold og teknikker (som roboter kan lære seg bedre enn mennesker) i stedet for å utvikle deg som menneske.
     

Derfor funderer jeg på 'hvordan kan lederutvikling bli mer effektiv for å matche økt tempo, eksponensiell teknologisk utvikling, og mer dynamisk, nettverksbasert verdiskaping?' 

Ledere trenger ikke trening - de trenger å bli utviklet.
Etter mer enn ti år som hands-on ledertrener, og med mye forskning i ryggen, tør jeg påstå at vi raskt trenger å gå bort fra ledertrening og gå over til lederutvikling. Det er en subtil, men viktig forskjell mellom de to.

Selv om ambisjonen med tradisjonell ledertrening er at ledere skal utvikle seg, så er forutsetningene for at det skal skje for dårlige. Utvikling av ledere skjer over tid og i hverdags-situasjoner.

For å utvikle oss mer effektiv trenger vi repetisjon, learning-by-practicing, og oppmuntring underveis til å gå utenfor komfortsonen. Det er da vi utvikler oss. 

Å utvikle seg er et naturlig behov vi har (Maslow). 

Tradisjonell kurstrening mangler viktige elementer som repetisjon og hjelp til implementering. I tillegg er det vanlig at organisasjonens systemer, manglende strategisk tydelighet, og liknende organisatoriske faktorer holder utviklingen tilbake.

Min appell til daglige ledere, ledergrupper, og HR-ledere er å bruke mer effektive lederutviklingsopplegg enn tradisjonelle kurs for å unngå 'robot-tenkende' ledere, og heller utvikle selvstendige, nytenkende ledere fulle av pågangsmot, nyskaping, og evne å lede andre gjennom endringer - det mennesker er bedre på enn roboter.

Jeg har personlig sett meg lei av å levere fyrverkeri stunt: dagskurs med fantastisk innhold med kommunikasjonsmetoder og andre 'soft skill' ferdigheter til ledere og team, som ofte koker bort i kålen fordi det blir ikke fulgt opp etterpå. Intensjonen er god, men det hjelper ikke.

Det er ikke godt nok. Det må finnes bedre måter å utvikle ledere og mennesker på. Og det har jeg tenkt mye på i det siste og utviklet et interaktivt, hands-on, nettbasert pilotprosjekt med mye personlig support (videoleksjoner, coaching, webinarer, øvelser, og tilbakemeldinger). Programmet gikk over 6 uker, for å utvikle ledere i endringsledelse og kommunikasjon: 'Få folk med!'

Resultatet ble helt fantastisk - i følge deltakerne.
Med liten innsats lærte de nyttige, motiverende kommunikasjons metoder og endringssteg på en måte som endret adferd raskt.
Webinarene ble satt pris på. Videoleksjonene likeså. Noen ledere viste en leksjon til sine medarbeidere og hevet standarden på møtekultur og kommunikasjon. De fikk bedre møter og mindre frustrasjon og baksnakking. Så enkelt bør det være.

Dette gir mersmak og ser ut til å være en mer tids- og kostnadseffektiv måte å utvikle ledere på enn dagskurs.

Hvis du er daglig leder eller HR-leder:

  • I hvilken grad trenger dere løsningsorienterte, endringsdyktige, samhandlende ledere?
  • Har faglig dyktige ledere fått utvikling i 'myke' ferdigheter?

  • Hva koster det at prosjekter mislykkes eller blir trenert?
    Hva koster baksnakking, misforståelser, omkamper..?
  • Er deres lederutvikling fremtidsrettet, tids- og kostnadseffektiv?

Måten vi skaper verdier på endres dramatisk med digitalisering. Det bør også lederutvikling gjøre. Bedrifter spanderer globalt rundt 356 milliarder dollar hvert år på ledertrening. Det bør lønne seg og ha en positiv ROI.

Hva tenker du om innholdet i denne artikkelen? Vil gjerne ha DIN input.

PS. Neste runde av 'Få folk med!' er 20. april. Ta kontakt dersom du blir nysgjerrig. Du kan lese mer her.

Med vennlig hilsen,

Efwa

Close

Book et uforpliktende møte med Efwa for å drøfte deres situasjon