5 tips når du vurderer å engasjere en coach

coaching Oct 25, 2017

Det kan toppe seg selv for den beste og en coach kan være til god hjelp. Men, det finnes forskjellige coachingstiler og utbyttet er avhengig av visse forutsetninger. Her får du 5 tips (bygger på +10 års erfaring som ledercoach på kryss av bransjer).

Når er coaching effektivt?

  • Noen (ofte dyktige folk) kjører seg for hardt og trenger raske, effektive 'back-on-track' snarveier
  • Vanskelige situasjoner skal håndteres (konflikter, endringsmotstand, leverer ikke..)
  • Gjennomslagskraft trenger å styrkes (sparring for viktige endringer, samlinger..)

Før du bestemmer deg for å engasjere en coach, kan det være lurt å tenke over følgende:

1. Tradisjonell eller sparrende, strategisk coaching?

  • Tradisjonell coaching har fantastiske spørsmål for dine svar og gir ikke råd. Det passer ypperlig for bevisstgjøring, refleksjon, og indre linjær utvikling.

  • Strategisk coaching gir (i tillegg) relevante råd og verktøy og sparrer med deg. Passer ypperlig i krevende, komplekse situasjoner, som trenger rask fremdrift.

Min erfaring er at sparrende, strategisk coaching passer godt for pressede, ambisiøse ledere som trenger å komme raskt videre, enten med egne utfordringer, eller komplekse situasjoner på jobb. Sparring, relevante og enkle metoder kan akselerere fremdrift og resultater betydelig.

Spør deg: Hvilken type coaching er rett for meg? Uten råd og metoder, eller med?

2. Slow down to 'stopp opp' eller speed up?

Det er normalt for ledere at det er mye å sjonglere og kjenne seg sliten. Men, iblant topper det seg... Nettopp da kan det faktisk være tidsbesparende å sakte litt ned hvis du får hjelp:

  • fra en nøytral, profesjonell person som forstår din situasjon raskt

  • med å identifisere dine og situasjonens kritiske styrker og forbedringsfaktorer 

  • å kartlegge og strukturere situasjonen på en effektiv, og oppbyggende måte for å akselerere prosessen 

Mange venter for lenge, helt til det blir så vanskelig eller kritisk at det stopper helt opp. Da blir det slow down to ‘stopp opp’ og ofte en lengre vei tilbake. 

Spør deg: Hvordan er timingen og er jeg villig til å 'slow down to speed up'?

3. Nysgjerrig nok og villig til å utvikle deg?

Selv om mange av de jeg har coachet sier det har reddet livet, ekteskapet, helsen, relasjoner på jobb.. og andre at de er tryggere i rollen med styrket selvtillit, energi, og pågangsmot, så:

  • skjer det kun fordi de selv har vært nysgjerrige og villige til å utvikle seg 

  • kjemi og tillit har raskt vært til stede fra begges side 

Uten at du er trygg og vil åpne deg nytter det ikke, så sjekk referanser, og ta en kort prat på telefon først.

Spør deg: Hvor villig, nysgjerrig, og mottakelig er jeg for å utvikle meg?

4. Bedriftshelsetjeneste eller ekstern coach?

Leder eller HR kan oppdage utfordringer: for eksempel at noen kjører seg for hardt og er på vei å brenne seg ut, et team som ikke samhandler godt, eller endringsmotstand.. Tenk på:

  • Iblant er det lettere for en ekstern, nøytral part (som bringer inn ny energi i en låst situasjon), å løse opp steile fronter

  • Bedriftshelsetjenesten (BHT) har ofte hverken relevante kunnskaper, forretningsforståelse, eller verktøy for å snu krevende situasjoner, eller hjelpe de som er veldig slitne

  • Det kreves ofte en miks av forretningsforståelse, prosessveiledning, og faglig påfyll for å få bedre kommunikasjon og samhandling (coaching brukes i tillegg for å implementere)

Hvis BHT ikke har relevant kompetanse, finn en coach/facilitator som har, og sett igang. Vanskelige situasjoner som vedvarer blir ofte verre og kan skape støy som går hardt utover trivsel, motivasjon, engasjement, samhandling… og kan sinke resultater kraftig.

Spør deg:
Hva krever situasjonen og hvilke interne ressurser kan jeg spille på?

5. Hvor lenge bør man bli coachet?

En dyktig coach har evne å forstå situasjonen raskt, skreddersyr opplegget, behandler relasjoner og informasjon konfidensielt, og jobber effektivt uten å rushe.

  • Iblant er ting løst på 1-2 samtaler, noen ganger trenges lengre tid særlig når det handler om utbrenthet eller konflikter.

  • En proff coach trenerer selvsagt ikke prosessen, men jobber effektivt, målrettet og strukturert, og avslutter når situasjonen er løst.

Så spør deg hva du vil oppnå, hva som passer deg og situasjonen, og finn en coach som hjelper deg lykkes lettere?

PS. Situasjoner kan oppstå uventet og raskt, så det kan være veldig smart å ha etablert en relasjon med en coach før det skjer.

Close

Book et uforpliktende møte med Efwa for å drøfte deres situasjon